© 2011 Jan Horký. Všechna práva vyhrazena.

Přerovské trhy

Vůně čerstvých jahod, úhledně naskládané pórky, bedýnky plné zralého ovoce, med přímo od včelaře, místní speciality, překrásné řezané květiny pro potěšení a bylinky na dochucení oběda. Takový obraz můžeme zažít na mnoha městských trzích a tržnicích po celém světě, a to včetně Hané. Žel v Přerově je to obrázek značně útlejší. Začali jsme si klást otázku, proč i u nás není náměstí plné trhovců, proč nemáme ve městě trhy jako dříve?

Místo, kde město žije

Z historie víme, že po několik staletí se v Přerově konaly týdenní trhy – vždy v úterý a v pátek. Navíc i pozitivní vlna „farmářských trhů,“ šířící se úspěšně po celé republice, Přerov nevyjímaje, dokazuje zájem občanů nakupovat i prodávat místní produkty. Trh, to není jen místo směny zboží, ale také místo potkávání. Trh, to je místo, kde město žije.

Kde to v Přerově vázne?

Napadlo nás tedy, proč trhy na veřejných místech v Přerově příliš nefungují a co by se dalo udělat pro dobro věci? Po rozhovoru s několika trhovci vyplynulo, že cena za tržní stůl na Žerotínově náměstí je vysoká a mnohdy na ni ani neutrží. A to ještě musíme připočíst dvacetikorunu za každou hodinu parkování. Například ve srovnání s Prostějovem je u nás cena tržního místa pro zelináře až 3x vyšší. Myslíme, že je třeba poplatky radikálně snížit, případně poskytnout trhovcům po dobu prodeje parkování zdarma. Město na několika levnějších tržních místech zase tolik tratit nebude, a naopak podpoří místní lid.

Nahradí jednou tržnice parkovací místa na Žerotínově náměstí? Fotomontáž: Jan Horký
Nahradí jednou tržnice parkovací místa na Žerotínově náměstí? Fotomontáž: Jan Horký

O co usilujeme

Novinkou, kterou budeme prosazovat, je možnost pořádat pravidelné, například čtvrteční, trhy alespoň na polovině Žerotínova náměstí tak, aby měli zákazníci široký sortiment čerstvých potravin a dalších místních výrobků alespoň jednou týdně. Uvítáme všestranné podněty, které bude možno navrhnout do nového tržního řádu.

Příklady z jiných měst a zahraničí dokazují, že trh stále žije! Budeme se této problematice věnovat a těšíme se, že už letos si vybereme na dobře obsazených trzích výpěstky místních zemědělců a zahrádkářů. Raději čerstvě utrženou ředkvičku z Hané, než zcestovalou z Itálie, nemyslíte?

Ing. arch. Jan Horký, Ing. Martin Kolařík

Více informacích o trzích v Přerově…


Publikováno v Přerovských listech 6/2011.